Promocija novogodišnjeg “Velikog Praska”

Novogodišnje izdanje e-časopisa “Veliki Prasak” Udruženja “Ateisti Srbije”

Govore: Miloš Đuričić (urednik časopisa “Veliki Prasak”)
Miodrag Ribić (član uredništva časopisa “Veliki Prasak”, profesor srpskog jezika i književnosti)
Voja Antonić (član uredništva časopisa “Veliki Prasak”, pronalazač i publicista, autor knjiga „Da li postoje stvari koje ne postoje – vodič za kritičko razmišljanje” i „Kremansko neproročanstvo: studija jedne obmane)
Marko Ekmedžić (član uredništva, predsednik udruženja “Ateisti Srbije”)

Dom omladine Beograda neposredno pred Srpsku Novu Godinu organizuje promociju specijalnog novogišnjeg izdanja e-časopisa “Veliki Prasak” Udruženja “Ateisti Srbije”.

Udruženje “Ateisti Srbije” je, nakon četiri redovna izdanja objavilo ovaj specijalni broj, posvećen kritičkoj analizi verskih praznika koji se obeležavaju krajem jedne, ili početkom naredne kalendarske godine, ali i sećanju na dva sjajna mislioca i naučnika – Alena Tjuringa, oca savremenih računara i teorije algoritama, i Pola Kurca, oca sekularnog humanizma. Tako su u kratkom roku, za manje od dva meseca, na virtuelne kioske stigla dva izdanja ovog časopisa, koji kroz raznolike tekstove pokušava da promoviše kritički pogled na svet, vrednosti sekularnog društva, značaj humanizma, i široke mogućnosti koje nauka pruža pred nas. Na taj način se ispunjava i deo misije Udruženja “Ateisti Srbije”, koje se bori protiv dogmi i neznanja, tako gotovo tragično prisutnih u našem društvu.

Ovaj e-časopis o sebi kaže: “Jedan smo od retkih časopisa koji se diči kako podsticanjem necenzurisanog mišljenja, tako i stalno otvorenim konkursom za autore tekstova, crteža, stripova i grafičkih rešenja. Do sada, u samo četiri redovna broja i jedan specijal, kroz našu redakciju je prošlo nekoliko desetina autora raznih struka i nivoa obrazovanja, a tekstovi su obuhvatili čitav niz osetljivih društvenih i filozofskih tema, brojne tačke neslaganja nauke i verskog dogmatizma, i sjajne intervjue sa vrhunskim intelektualcima poput Mirka Đorđevića, Ljubiše Rajića i Ričarda Dokinsa.

I u narednom periodu ćemo istrajati na golicanju uma naših čitalaca, uz nadu da ćemo podstaći još veći broj ljudi svih generacija, da kritičkim razmišljanjem i iskakanjem iz kalupa, doprinesu mogućnosti da Srbija postane otvorenije, slobodnije, humanije i sekularnije društvo.”

Posetite zvanične stranice Udruženja “Ateisti Srbije”, časopisa “Veliki Prasak” i Doma Omladine Beograd:

http://ateisti.com
http://velikiprasak.com
http://domomladine.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *