Patrijaršijska umesto Narodne biblioteke?

Na današnji dan pre 72 godine bombardovanjem Beograda, nacistička Nemačka je napala Kraljevinu Jugoslaviju. Pored mnogobrojnih objekata, tog dana je stradala i Narodna biblioteka u kojoj je izgorelo više od 500.000 knjiga.

Uoči obeležavanja godišnjice započeta je i polemika oko buduće namene prostora na Kosančičevom vencu pošto je Srpska pravoslavna crkva najavila da na mestu nekadašnje narodne želi da napravi Patrijaršijsku biblioteku.

Ruševine nekadašnje Narodne biblioteke simbolično su obnovljene bar na jedan dan, i to knjigama umesto ciglama.

Dan sećanja na stradanje narodne biblioteke u Drugom svestkom ratu, dan je i u kom se javno otvara polemika da li je Kosančićev venac mesto za biblioteku koja pripada državi ili crkvi.

Građani su po pitanju namene prostora podeljeni.

Ovo je prostor koji pripada svim građanima Srbije , ne pripada samo jednoj crkvenoj zajednici, i u sekularnoj državi, makar i samo na papiru, to ne sme da se pokalnja nijednoj crkvenoj zajednici.

“Dovoljno je da bude za biblioteku. Ja ne vidim neku posebnu razliku. Obe bi bile mesto kulture. I lep način da se obeleži ovaj prostor da ne buzde rupa.”

“Nije tačno da ta patrijaršijska biblioteka ne treba da bude negde, da ima svoju zgradu. Ovo nije jedino mesto na kom ona može da se izgradi.”

Pored knjige, upravnik Narodne biblioteke Srbije doneo je i pločicu sa poda koju je devedesetih uzeo sa namerom da je vrati kada se biblioteka bude obnavljala. Ističe intenzivnu saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja je posle 40 godina pauze, na inicijativu Nacionalne biblioteke, utvrđena i protokolom.

“Verujem da inicijativa Svetog sinoda koju mi u potpunosti podržavamo, nas raduje svaka nova biblioteka u Srbiji jeste nešto što treba svi da podržimo, a ostaje da se vidi na koji način i opredeliti odgovarajući prostor i sredstva za izgradnju patzrijaršijske biblioteke. Naše mišljenje je da ovo ne treba da bude mesto patrijaršijske biblioteke iz prostog razloga što je ovo nažalost groblje knjiga”, kaže Dejan Ristić upravnik NBS.

Zašto svoju biblioteku želi da napravi baš ovde, na mestu narodne, kako će ona izgledati, čijim sredstvima će biti finansirana izgradnja, i kome će ona biti namenjena. Od Sinoda srpske pravoslavne crkve B92 nije dobio odgovor.

Ministarstvo kulture je inicijativi crkve pružilo punu podršku. Ministar kulture ne ulazi u detalje da li na kosančićevom vencu treba da bude narodna ili patrijašrjska biblioteka

“Ništa to još nije ni definitivno ni gotovo, mislim da nema mesta dizanju bilo kakvih tenzija kao da će sad tu da bude taikmičenje između patrijaršijske biblioteke i narodne. To je stvarno deplasirano. Jednostavno to treba da bude u slavu knjige. Ali znate zašto je ovo dobro, jer je ovo nekakva inicijativa koja će da pokrene stvar od nule, ta rupa zaista strašno izgleda.

Urbanističkim i regulacionim planom Beograda već je utvrđeno da mesto na kom je pre 72 godine danima gorelo neprocenjivo kulturno blago koje je čuvala nacionalne biblioteke treba da postane memorijalna ambijentalna celina.

Comment
  1. Pola miliona knjiga je uništeno a pri tome su neke od njih po svojoj starosti bile unikatne u celom svetu! Zaista je interesantno kako su naši neprijatelji oduvek težili ka uništavanju naše kulture….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *