Čemu služi crkva?

dobri-automobili

Srpska Pravoslavna crkva je najveći neprijatelj srpskog naroda. Bez konkurencije.

Čemu služi crkva, dragi vernici? Čemu vam služe popovi u audi džipovima? Čemu vam služi krst od 33 metra na nekom brdu? Čemu vam služi hram od stotina miliona evra, sa mermerom i zlatom?

Ne, ozbiljno, dragi vernici, čemu vam služe sve te materijalne stvari u vašem odnosu sa bogom?

Da se razumemo, ja ne samo da ne verujem da bog postoji, ja tvrdim da ne postoji i da je verovanje u boga besmisleno, bespotrebno i čak veoma glupo. Ali to je druga tema. Vi, dragi vernici, ako verujete, to je vaša stvar. Možemo, ako i samo ako to želite, da pričamo i o tome, da razmenimo argumente i dokaze, pa da ljudski i smireno vidimo da li možemo da se složimo ko je u pravu. A i ne moramo. Ponavljam, to je sasvim druga tema.

Ono što me najviše zanima je čemu vama služe crkva i popovi?

Jer, ispravite me ako grešim, ali taj vaš bog u koga verujete je svemoguć, sveprisutan i sveznajuć. Zar ne? Što znači da će vas jednako čuti ako se molite kod kuće sami, u autobusu ili u mermernom zdanju od više desetina miliona evra. Zar ne?

Da ne pričamo o prostoj činjenici da je u hrišćanskoj veri čak pravilo da se ne moli javno, već tajno, Matej, 6-6: “A ti kad se moliš, uđi u klet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svom koji je u tajnosti; i Otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno.”

Ili o činjenici da se u crkvi ništa ne sme kupovati i prodavati: Matej, 21-12: “I uđe Isus u crkvu Božju, i izgna sve koji prodavahu i kupovahu po crkvi, i ispremeta trpeze onih što menjahu novce, i klupe onih što prodavahu golubove.”, Matej, 21-13: “I reče im: U Pismu stoji: Dom moj dom molitve neka se zove; a vi načiniste od njega pećinu hajdučku.”

Zbog čega su vam onda, ponovo, potrebni popovi u audi džipovima?

Zbog čega dozvoljavate da, dok ceo narod skapava od gladi, dok se bori da u katstrofalnoj nemaštini preživi, Srpska Pravoslavna crkva plivucka kao bubreg u najvećem loju?

Zbog čega dozvoljavate da država Srbija iz budžeta bukvalno poklanja Srpskoj Pravoslavnoj crkvi milione evra godišnje?

Vi se lečite u buđavim bolnicama bez adekvatne opreme. Vi se lečite bez anestezije, bez neophodnih lekova. Vaša deca se leče u najnehumanijim uslovima.

Vaša deca sede u trulim klupama, bez krede, bez sunđera. O kompjuterima mogu samo da sanjaju, a verovatno i o novim patikama.

Dok Srpska Pravoslavna crkva gradi velelepne hramove, krstove, pliva u zlatu i mermeru. Naplaćuje vam stotine evra za pevuškanje besmislenih pesmica na raznim životnim događajima.

Šta, neće vas primiti taj vaš bog u svoje carstvo ako vaši najbliži ne plate par stotina evra muškarcu u crnoj haljini da otpeva pesmicu dok vas sahranjuju? Je li to svedobar bog, koji bez skupe pesmice nikog ne prima kod sebe?

Šta, neće vas voleti taj vaš bog ako vaši roditelji ne plate par stotina evra muškarcu u haljini da vas umije hladnom vodom? Je li to svedobar bog, koji bez skupe pesmice nikog ne prima u svoje stado?

Čemu vam služe popovi i crkva koji plivaju u milionima evra dok svi vi skapavate od gladi? Zašto to dozvoljavate? Zašto to trpite? Zašto, dragi moji vernici?

I, dokle? DOKLE, dragi moji vernici?

DOKLE ćete dozvoljavati da lopovi i kriminalci prave budale od vas, tako javno, tako direktno, tako otvoreno?

Dokle, dragi moji vernici?

DOKLE?

svestenik-audi-450

Comments
  • Вера у бога или не веровање у истог немају никакве везе са црквом. Цркву воде и финансирају људи. Неки воде,а неки финансирају 🙂

  • Jeste bezbožnik, ali nije pisao o verovanju ili neverovanju. Pisao je o gluposti, neverovatnoj gluposti i zatucanosti u 21. veku.

 1. Crkva služi da zauzima plačeve koji mogu mnogo pametnije da se iskoriste za opšte dobro. A popovi su obični lopovi.

  • Gde u tekstu vidiš bilo šta protiv vernika? o.O

   Ne sme čovek ni ljudski pitanje lepo da postavi a da vi ne plačete kako vas neko napada??? o.O

  • Ateista je zato sto dobro poznaje religiju. Vecina ateista bolje poznaje religiju od vernika. Zato je ateista

 2. Edmond de Goncourt
  “Ako bog postoji, ateizam je za njega manja uvreda od religije.”

 3. Popovi su trutovi koji lagodno zive na racun zatupljene i neobrazovane populacije.A vlastima odgovara bezvoljna populacija radi lakseg vladanja.

 4. Bravo. Pravi argumenti. Demantujete ih citatima iz knjige na kojoj se zasniva njihova vera i u skladu sa kojoj bi trebali da zive.

  Zivite u skladu sa svojom savesti, moralnim normama i etici. Neka vam savest odredjuje granice, a ne pretnja bozjom kaznom. Veliki vernici cine najgnusnija zlodela, a onda postanu zaduzbinari i Bog gumicom obrise sve.
  Sto je drustvo razvijenije to su crkva i njeni zaposleni u crnim haljinama beznacajnije preduzece.
  Primer: u Danskoj se 95% stanovnika deklarise kao ateisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *