UAS Tribina Prosvetitelji i svetitelji

Tribina Udruženja „Ateisti Srbije”. Govore: Milorad Tomanić (istoričar), Vladimir Božanović i Miodrag Ribić (filolog)

Drugog novembra 1760. godine monah Dositej, rođen kao Dimitrije, napušta manastir Hopovo i odlazi na putovanje po Evropi. Kao što je beg u manastir Rastka Nemanjića krajem 12. veka obeležio nekoliko vekova naše stare kulturne tradicije, tako je i Dositejev beg iz manastira označio početak modernog doba.

Simbolički, ovaj Dositejev polazak na put uvodi nas u epohu prosvećenosti, pozivajući na učenje, širenje vidika, kritičko mišljenje i oslobođenje ljudskog duha. Ako se 27. januara slavi beg u manastir kao Dan duhovnosti, onda je naša obaveza prema potomcima da beg iz manastira slavimo kao Dan prosvećenosti. Kritičko preispitivanje prosvetitelja u Srbiji neminovno vodi sagledavanju njihovog odnosa prema crkvi i religiji s jedne, kao i prema društvu u celini s druge strane, a naročito prema puku, zaostalom u svakom civilizacijskom smislu. Neki od njih praktično rade ostajući u svešteničkoj ili manastirskoj odori, a neki u otvorenom sukobu sa crkvom, čak i po cenu ekskomunikacije.

Istovremeno, uz podršku crkve, priprosti puk, sa snažnim sećanjem na prethrišćanske kultove, stvara mitove sa kulturnim junacima čiju ulogu svodi na elementarno upoznavanje primarne egzistancije. U novoj, hrišćanskoj veri i dalje živi paganstvo i utiče na stvaranje posebne, plemenske religije, u čije središte stavlja istorijsku ličnost kao tvorca plemena i izdiže ga iznad tvorca čoveka.

Prva u nizu tribina ”Prosvetitelji i svetitelji” bavi se samim počecima ovog procesa u srednjem veku, razmatrajući posledice po naš sadašnji život iskušavan modernim idejama i savremenim načinom života.

Comments
  • Zanemarićemo prostu činjenicu da je situacija u svetu upravo suprotna, te da će i zatucana Srbendija kad tad morati da se priključi tom trendu, da li se ti zaista raduješ podatku da u Srbiji debilizam i zatucanost pobeđuju zdrav razum???

   I posle se vi kao nešto vređate kada vam se kaže istina da ste mentalno poremećene budaletine i debili???

   • Debeli govnaru, kada tvrdis da je vise ateista ili da njihov broj raste, kako god, pokazi mi te statisticke podatke preko kojih si dosao do zakljucka (samo nemoj neke izmisljene koje su pravile tvoje kolege ateisti)? Kako imas obraza da iznosis takve budalastine?
    Naravno kad si glupi ateista bilo sta da kazes to treba da se automatski smatra tacnom tvrdnjom…
    Tebi vise ne moze ni sam Bog pomoci koliko si jadan i mizeran, vredjas ljude da nemaju dokaza a upravo to ti sada radis!
    Crko da Bog da, vreco govana…

  • Samo religiozni kreten moze napisati takav clanak i vjerovati u njega. Ono sto se sada desava je da su vjernici samo digli glas i izasli na cestu pa izgleda kao da vas je sve vise. Prosteaj do prva crkve u nedjelju pa prebroji koliko ih je doslo na misu. Manje nego ikada. Zasto? Zato sto ni primitivne seljacine danas vise ne vjeruju u pizdarije sto ih povracaju popovi svaki tjedan iznova, a onda preko tjedna sami idu okolo i “grijese” dusu gore nego kafanski kriminalci.I jos bezobrazno traze da ih placas da nista ne rade, paraziti. Gamad ljudskog roda.

 1. Poremećena debela seljačino, kako smeš da kažes nekome da iznese dokaze kada ih ni ti nemaš za ovu neviđenu budalaštinu koju si upravo izgovorio? Sedim i čitam nekoliko puta ovo što si napisao i prosto ne mogu da verujem… Zar toliko čovek može biti jadan da isproziva druge a upravo čini ono protiv čega se bori? Gde su te statistike iz kojih si zaključio da ateista ima više u svetu ili da njihov broj uopšte raste (kako god), a da se ne oslanjaš na podatke koje su očigledno sastavljale tvoje kolege koji su glupi ateisti sa Zapada? Kako uopšte imaš obraza tako nešto da lupiš, a sa druge strane vređaš ove nedužne ljude kada ne mogu nešto dokazati (što se naravno ne treba i ne može dokazivati, ali to vaši ateistički mizerni mozgovi ne mogu da shvate)?
  I za kraj, vrećo govana, da ti kažem da za tebe nema spasa ni pomilovanja, ali na tvoju žalost nećes završiti na nigde kada jednom budeš umro, kako vi ateisti mislite. Vidi se kako se plašite pakla, pa se zato trudite svim silama da što vise opovrgavate postojanje Boga!
  I da, ja verujem u jednoga Boga, svedržitelja, tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidjivog… (I tako dalje, napisao bih sada ceo Simbol vere ali moram da se podsetim kako tačno ide, neću da skrnavim takvo genijalno delo.)
  Nego da se vratim na temu – crko da Bog da, izmetu goveđi! Ateisti/satanisti (ista su to govna, jer samo pljuvanje na Boga znači okretanje protiv njega) možda tek počinju da preovladavaju svetom, ali nećete zadugo jer će pre nego što preuzmete potpunu kontrolu doći opet naš gospod Isus Hrist (sin božiji, jedinorodni, koji od oca ishodi, rođen pre svih vekova…) i spasiti nas od vas prokletnika!
  U ime oca, i sina, i svetoga duha – Amin!

  • mislim da je vreme da doktor ide kod doktora na posmatranje . tuzno je sto moramo deliti planetu sa takvim poluobrzovanim svemirskim otpadom. haha religija raste kad bi se zaj… sve vas je manje samo da ne vrbujete malu decu krstenjem za 50 godina vas ne bi bilo ni jednu crkvu da napunite. jedini razlog zasto vas ima je sto smo siromasna zatucana zemlja a crkva prolazi uvek gde je sirotinja jer se hrani na neobrazovane ljude. al dobro ”doktore” jos si ti mlad naucices i ti gde se tele veze i prestaces da prosipas gluposti po netu kojima ne radis nista vise osim sto brukas sebe i dovodis ljude u poziciju da te ismevaju. ne znas napamet ni verujem u jednoga boga oca a prosipas tu uvrede drugim ljudima seljacino jedna neobrazovana. bolje procitaj bibliju pa onda dodji da drzis neke govore da te i tu pocepamo i unizimo sa glupostima koje izlaze iz tvoj poludebilnih usta. peace out shitface

 2. “Gde su te statistike iz kojih si zaključio da ateista ima više u svetu ili da njihov broj uopšte raste”

  Nalaze se na Vikipediji: https://en.wikipedia.org/wiki/Growth_of_religion#Historical_growth

  Za domaću situaciju možete pogledati rezultate popisa 2002 i 2011 na sajtu Zavoda za statistiku. Besplatni su i svima javno dostupni. Uporedni rast/opadanje religioznosti u pojedinim opštinama možete pratiti ovde: http://start.pe.hu/at_stat/index.htm . Ukratko, u Srbiji se broj ateista između prethodna dva popisa povećao za oko 40.000 ljudi, a uvedena je kategorija agnostika (oko 4.000).

  U Hrvatskoj se broj agnostika i ateista od 2001 do 2011 povećao za oko 100.000 ljudi: http://www.24sata.hr/news/dzs-objavljuje-rezultate-popisa-stanovnistva-iz-2011-godine-293926

  U Americi je za pet godina religioznost opala 5%: http://www.pewforum.org/2012/10/09/nones-on-the-rise/

  Molio bih vas da se ubuduće ne blamirate katastrofalnim odsustvom provera tako lako dostupnih podataka. Na primer, bilo bi lepo kada bi bilo kog studenta biologije pitali imaju li zmije glasne žice, na osnovu čega bi odmah nedvosmisleno mogli da proverite da li je priča o Adamu i Evi obična basna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *