Čemu služi crkva?

dobri-automobili

Srpska Pravoslavna crkva je najveći neprijatelj srpskog naroda. Bez konkurencije.

Čemu služi crkva, dragi vernici? Čemu vam služe popovi u audi džipovima? Čemu vam služi krst od 33 metra na nekom brdu? Čemu vam služi hram od stotina miliona evra, sa mermerom i zlatom?

Ne, ozbiljno, dragi vernici, čemu vam služe sve te materijalne stvari u vašem odnosu sa bogom?

Da se razumemo, ja ne samo da ne verujem da bog postoji, ja tvrdim da ne postoji i da je verovanje u boga besmisleno, bespotrebno i čak veoma glupo. Ali to je druga tema. Vi, dragi vernici, ako verujete, to je vaša stvar. Možemo, ako i samo ako to želite, da pričamo i o tome, da razmenimo argumente i dokaze, pa da ljudski i smireno vidimo da li možemo da se složimo ko je u pravu. A i ne moramo. Ponavljam, to je sasvim druga tema.

Ono što me najviše zanima je čemu vama služe crkva i popovi?

Jer, ispravite me ako grešim, ali taj vaš bog u koga verujete je svemoguć, sveprisutan i sveznajuć. Zar ne? Što znači da će vas jednako čuti ako se molite kod kuće sami, u autobusu ili u mermernom zdanju od više desetina miliona evra. Zar ne?

Da ne pričamo o prostoj činjenici da je u hrišćanskoj veri čak pravilo da se ne moli javno, već tajno, Matej, 6-6: “A ti kad se moliš, uđi u klet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svom koji je u tajnosti; i Otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno.

Ili o činjenici da se u crkvi ništa ne sme kupovati i prodavati: Matej, 21-12: “I uđe Isus u crkvu Božju, i izgna sve koji prodavahu i kupovahu po crkvi, i ispremeta trpeze onih što menjahu novce, i klupe onih što prodavahu golubove., i Matej, 21-13: “I reče im: U Pismu stoji: Dom moj dom molitve neka se zove; a vi načiniste od njega pećinu hajdučku.

Zbog čega su vam onda, ponovo, potrebni popovi u audi džipovima?

Zbog čega dozvoljavate da, dok ceo narod skapava od gladi, dok se bori da u katstrofalnoj nemaštini preživi, Srpska Pravoslavna crkva plivucka kao bubreg u najdebljem loju?

Zbog čega dozvoljavate da država Srbija iz budžeta poklanja Srpskoj Pravoslavnoj crkvi milione evra godišnje?

Vi se lečite u buđavim bolnicama bez adekvatne opreme. Vi se lečite bez anestezije, bez neophodnih lekova. Vaša deca se leče u najnehumanijim uslovima.

Vaša deca sede u trulim klupama, bez krede, bez sunđera. O kompjuterima mogu samo da sanjaju, a verovatno i o novim patikama.

Dok Srpska Pravoslavna crkva gradi velelepne hramove, krstove, pliva u zlatu i mermeru. Naplaćuje vam stotine evra za pevuškanje besmislenih pesmica na raznim životnim događajima.

Šta, neće vas primiti taj vaš bog u svoje carstvo ako vaši najbliži ne plate par stotina evra muškarcu u crnoj haljini da otpeva pesmicu dok vas sahranjuju? Je li to svedobar bog, koji bez skupe pesmice nikog ne prima kod sebe?

Šta, neće vas voleti taj vaš bog ako vaši roditelji ne plate par stotina evra muškarcu u haljini da vas umije hladnom vodom? Je li to svedobar bog, koji bez skupe pesmice nikog ne prima u svoje stado?

Čemu vam služe popovi i crkva koji plivaju u milionima dok svi vi skapavate od gladi? Zašto to dozvoljavate? Zašto to trpite? Zašto, dragi moji vernici?

I, dokle? DOKLE, dragi moji vernici?

DOKLE ćete dozvoljavati da lopovi i kriminalci prave budale od vas, tako javno, tako direktno, tako otvoreno?

Dokle, dragi moji vernici?

DOKLE?

svestenik-audi-450

Comments
      • Tacno tako, ovo je mogao napisati neko ko dobro poznaje Pismo, ko je bio vernik pa se razocarao u svoje vidjenje Boga ,crkve.. Ali Bog sa crkvom nema bas nikakve veze! Aleluja!

    • Вера у бога или не веровање у истог немају никакве везе са црквом. Цркву воде и финансирају људи. Неки воде,а неки финансирају 🙂

      • Tako je. Vera u Boga i crkva bas nemaju nikakve veze. Parafraziram.. tamo gde su dvoje ili troje sakupljeni u moje ime,pise u Svetom Pismu, tamo je i Bog. Dakle, nebitno GDE se nalazite – mozete se moliti Bogu. Crkva nije ono sto bi trebala da bude, skup vernika koji se mole i zahvaljuju Bogu, krivo rade (ljube ikone,koje je covek napravio) oni koji sebe nazivaju pravoslavcima. Ima jos, ali nemam vremena. Drugi neki put.

    • Jeste bezbožnik, ali nije pisao o verovanju ili neverovanju. Pisao je o gluposti, neverovatnoj gluposti i zatucanosti u 21. veku.

  1. Crkva služi da zauzima plačeve koji mogu mnogo pametnije da se iskoriste za opšte dobro. A popovi su obični lopovi.

    • Gde u tekstu vidiš bilo šta protiv vernika? o.O

      Ne sme čovek ni ljudski pitanje lepo da postavi a da vi ne plačete kako vas neko napada??? o.O

      • Znanje ili saznanje , nemiran duh stvaralaštvo je protivnik ortodoksne vere! -Ko nije s nama-protiv nas je! Tako veli mesni pop i još se buni kad mu kažeš pope…

    • Ateista je zato sto dobro poznaje religiju. Vecina ateista bolje poznaje religiju od vernika. Zato je ateista

  2. Edmond de Goncourt
    “Ako bog postoji, ateizam je za njega manja uvreda od religije.”

  3. Popovi su trutovi koji lagodno zive na racun zatupljene i neobrazovane populacije.A vlastima odgovara bezvoljna populacija radi lakseg vladanja.

  4. Bravo. Pravi argumenti. Demantujete ih citatima iz knjige na kojoj se zasniva njihova vera i u skladu sa kojoj bi trebali da zive.

    Zivite u skladu sa svojom savesti, moralnim normama i etici. Neka vam savest odredjuje granice, a ne pretnja bozjom kaznom. Veliki vernici cine najgnusnija zlodela, a onda postanu zaduzbinari i Bog gumicom obrise sve.
    Sto je drustvo razvijenije to su crkva i njeni zaposleni u crnim haljinama beznacajnije preduzece.
    Primer: u Danskoj se 95% stanovnika deklarise kao ateisti.

  5. Iako sam religiozni musliman, podržavam te u borbi za sekularnost, i voleo bih da niko ne zabada nos gde mu nije mesto. Nek svaki vernik ili ateista gleda u svoju avliju. Silno nametanje religije ili njeno nasilno zabranjivanje su previše radikalni pristupi. Čovek se može osloniti na nauku, bez da prihvati bilo kakvo iracionalno objašnjenje koje se kosi sa istom (logika i zdrav razum pre svega). Ali, može se osloniti i na ono natprirodno, nedostižno, abnormalno i nematerijalno u bezizlaznim životnim situacijama. Ali, odnos prema religiji je isključivo subjektivan pojam. Decu treba pustiti da sami odluče u ranom uzrastu prema čemu će se upravljati. U školi imaju obavezni predmet biologije, koji je baziran na naučnim istraživanjima. Međutim, veronauka, zbog svoje kontradiktornosti sa naukom može postojati u školama najviše kao izborni predmet, mada bi i to bilo kršenje sekularnosti. Decu treba obrazovati i još u detinjstvu ih upoznati sa naučnim činjenicama, a onda kad se delimično osamostale, mogu sami da odluče da li će tragati za nečim izvan toga, ili će se zadržati na naučnim teorijama. Govorim ovo zato što je u ovoj zemlji ipak teško biti ateista, jer je većinstvo stanovništvo religiozno, i prosto je nemoguće svoje dete izolovati od religije, zbog njene prisutnosti na svakom ćošku. Da su vernici u manjini, onda bi drugačije bilo. Sve u svemu, šta god ko radio, u šta god ko verovao ili ne verovao, država ne bi smela time da se okoristi, niti uopšte da se meša u to. Osuđujem i verske fanatike, i agresivne anti-teiste. Svakom treba dati slobodu mišljenja i praktikovanja, ali ne i verbalnog izražavanja i nametanja.

  6. Sami popovi ne vjeruju u svoje propovijedi jer odlično znaju da “gore” nema ničega a iste su namjenjene običnom puku. Crkvu i vjeru stvorila je vlast!

  7. Svaka cast kad tvrdite da Bog ne postoji. To bi znacilo da imate cvrst dokaz za to. Slazem se da je verovanje utopija, jer vernik nema evidentan dokaz za ono u sta veruje. Jasno je da Bog ne postoji u onom obliku kako ga ljudi percipiraju kroz verovanje. To nije neki svemocni sedi starac kome se treba klanjati. Ja ne tvrdim da Bog postoji ili da ne postoji. Svima je jasno da postoji pokretacka snaga koja pokrece ovaj svet, a mozete je nazvati kako god zelite.

    • “svima je jasno” nije argument a još manje dokaz, već logička greška “ad populum”. Svima je bilo jasno da je zemlja okrugla.

  8. Necu,se,truditi da branim popove.ali Boga hocu.Bog postoji iako ga nismo videli ali vidimo dela njegova sto je stvorio.pitao bi autora ovog teksta dali veruje da ima mozak u glavi.ver da ga nema posto ga nije video.to je njegova teorija coveka.autora.

    • Bukvalno mi je muka više od ovakvih PREGLUPIH i kvazidokaza i JOŠ GORE strawman LAGANJA o nečijim tvrdnjama. Pride svoj mozak JESAM video, na MRI snimku.

      Bog ne postoji ne zato što ga nismo “videli” već zato što TRUNKE validnog dokaza za njegovo postojanje nema.

      Nisi pametan, ne blamiraj se više.

  9. Upoznao sam devojku koja je pametna i vredna i dobra osoba. Iako sam znao kad smo se upoznali da veruje u SPC mislio sam da to nije mana i da nema veze. Medjutim sve mi više smeta jer crkva zapravo ne daje ljudima nikakve prednosti već samo ograničava, zaglupljuje ljude i tera ih na gluposti kao što je lizanje kašika (i uzima pare ljudima, naravno). Razmišljam da je ostavim samo zbog toga jer je zaludjena crkvom. Voleo bih da mi odgovori neko ako je imao slično iskustvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *